Search for:
spinner

Past, Present, Future

wo 27 dec 2023
Thema: Jazz

za 30 dec 2023, 14:00 uur – Concertzender Live:  Past, Present, Future.
Oude muziek, opnieuw uitgevoerd door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) + vocalist Jeangu Macrooy. Georganiseerd én geïmproviseerd geluid van vandaag komt van Sun-Mi Hong’s BIDA Orchestra. En toekomstmuziek hoort u van de groep ITAKIRY (foto) met vocaliste Chiara Schönfeld. Dit derde en laatste blok betreft een studio-opname.

Singer-songwriter Jeangu Macrooy (Paramaribo 1993) studeerde enkele jaren aan het Conservatorium van Suriname. In Nederland zette hij zijn muziekstudie voort aan de ArtEZ Popacademie. Al vrij snel volgde zijn plaatdebuut en optredens op festivals, concertpodia en in tv-programma’s. Ook bracht hij een eerbetoon (tribute) aan een reeks vocalisten: Stevie Wonder, George Michael, Paul Simon en Elton John. In samenwerking met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw ontstond het programma Lean On Me – A Tribute To Bill Withers. De luisteraar die Macrooys interpretaties wil vergelijken met het originele materiaal van soulzanger Withers kan terecht op Spotify en YouTube.

De Zuid-Koreaanse Sun-Mi Hong raakte op haar twaalfde in de ban van slagwerk. Haar droom om zelf te gaan drummen werd jarenlang geblokkeerd door haar traditionele ouders die alleen oog hebben voor hard studeren, een goedbetaalde baan en het stichten van een gezin. Pas op haar zeventiende lukte het om drumlessen te nemen, en vier jaar later volgde de grote sprong naar het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf dat moment ging het hard.

Maken we een reuzensprong in de tijd naar oktober 2023. De inmiddels zeer succesvolle Sun-Mi Hong staat met haar nieuwe groep, het BIDA Orchestra, in TivoliVredenburg – een internationale bezetting met twee saxen, trompet, piano/synthesizer en bas. De twee stukken Giants Ballet en Brown Door lopen in elkaar over. Zeventien minuten, waarbinnen ‘meditatieve’ en explosieve fragmenten elkaar afwisselen. Die afwisseling geldt ook voor gecomponeerde ensembles/solo-improvisaties, en vast tempo/geen vast tempo. Groepswerk van hoge kwaliteit dat de aandacht vast houdt!

Chiara Schönfeld is de stem – en componiste – van de Zwitserse groep ITAKIRY. Piano, bas en drums completeren de kwartetbezetting. Schönfeld heeft een helder, soms breekbaar stemgeluid dat zelden de forte-grens overschrijdt. Daaraan verwant zijn de overwegend lage tempi van de stukken, de momenten van stilte, en de transparante textuur. Het slagwerk heeft een sterk kleurende functie. Vanuit de piano klinken vaak herhalende motieven en samenklanken. Gezien deze karakteristieken is de dynamische uitbarsting in Sailor’s Song een uitzondering.

Details in de Gids.

Past, Present, Future is een programma van Jaap van de Klomp