Norwegian Folk Songs Sung with Guitar by Pelle Joner LP (Folkways 1958).
Soms stuit je in de oneindige zoektocht naar muzikaal genot op een stuk muziek waar je helemaal stil van wordt. Dit gebeurde mij toen ik voor het eerst de LP van Pelle Joner opzette en bij het 2de nummer van dit schijf vinyl belandde. Het nummer Bendik Og Arolilja is van ongekende sobere schoonheid. Volgens het begeleidende boekwerkje, bij deze uit 1958 stammende Folkways LP, dateert het nummer ergens uit de 14de eeuw en betreft het een Noorse vertaling van het Franse verhaal over Tristan en Isolde. Een Keltische legende uit de 12de eeuw over twee geliefdes die in elkaars armen sterven. Wagner heeft het verhaal gebruikt voor een opera en er is een vermoeden dat Shakespeare er ook notie van heeft genomen ten tijde van Romeo en Julia. Pelle Joner heeft op deze LP slechts zijn diepe stem met minimaal gitaarspel nodig om je de rillingen over het lijf te doen komen.
Pelle Joner werd geboren in 1927 in Oslo. Op zijn twaalfde begon hij te zingen in het St. Olavs Choir. Daarna begon hij met het bespelen van de ukelele om vervolgens over te stappen op de gitaar. Hiermee was hij een tijd actief in verschillende jazz bands. Maar na een tijd ontdekte hij de volksmuziek! Als een troubadour trok hij dwars door Europa al spelend op straten en in kroegjes en ondertussen ontdekte hij veel liederen uit alle windstreken die hij zich eigen maakte. Ten tijde van deze LP was hij echter werkzaam aan de Universtiteit in Oslo bij de afdeling virologie.
De hoes van “Norwegian Folk Songs” is zo’n typisch Folkways oudje. Een zwarte basishoes is beplakt met een rood omslaand papiervel. Een fijne nostalgische folkloristische foto, van twee of drie generaties dames op een bank voor hun houten huis met in de deur opening een oud bebaard manmens, staat centraal. Precies zo’n foto die gelijk de sfeer van de muziek neerzet.
Na de 16 nummers tellende LP van Pelle Joner wordt u getrakteerd op de muziek van het Noorse gezelschap “Over Stok og Steen”. Ze vertolken hun eigen versie van de traditionele muziek uit Hedemarken, Zuid-Oost Noorwegen. Het betreft hier voornamelijk de muziek die geschreven en gespeeld is voor en door boeren. De nummers die u hoort zijn afkomstig van de cd’s “Til Almuen” uit 2003 uitgebracht door het 2L label en “Da vart itte lengi at feler va’ gjǿmt, og ǽiller vart fela og musikken glǿmt” uit 1998 uitgebracht door Heilo/Nordisk Lydproduksjon/Grappa. (Pieter Bos)