Kalhor & Ensemble | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Kalhor & Ensemble

28 november 2002, KIT- Grote Zaal, Amsterdam

Thema: Wereld
Genre: Midden Oosten
Opnametechniek: Sabrina ter Horst

Klassieke Perzische muziek, een statige en eerbiedwaardige traditie die in het Tropentheater de aandacht krijgt die ze verdient.

Kayhan Kalhor, een etnische Koerd die in Teheran ter wereld kwam, had alles in zich om een groot muzikant te worden. Hij blonk uit op de snaren, zowel geplukt (setar) als gestreken (kamancheh) en kwam op zijn dertiende al op de nationale radio. Maar toen kwam de revolutie. En hoewel het islamitische regime de traditionele muziek nog het meest met rust lied, waren de vooruitzichten niet erg gunstig. Kalhor emigreerde naar Italië – over land, onderwijl de kost verdienend als boerenknecht. In het westen bouwde hij zijn carrière opnieuw op.

Hoewel sommigen Kalhor kennen van allerlei samenwerkingen met bijvoorbeeld het Silk Road Ensemble, waarin hij vaag oosters klinkende muziek maakt, gaat hij hier met zijn ensemble terug naar zijn roots. Vóór de pauze horen we relatief korte stukken, waarin de tombak (een Perzische trommel) en de kemancheh kunnen schitteren. Na de pauze gaan we vijftig minuten aan een stuk door: net zoals in de Indiase muziek wordt er onophoudelijk op één toonladder geïmproviseerd, waarbij de afgesproken ritmes steeds wisselen. Het klinkt alleen wel heel anders: een stuk levendiger en, door de kwarttonen die er gebruikt worden, uitgesproken ‘oosters’.

Solo tombak
traditioneel
Kalhor & Ensemble (tombak)
Trio; Modus mokhalef segah
traditioneel
Kalhor & Ensemble (ney, santur, tombak)
Solo kamancheh
traditioneel
Kalhor & Ensemble (kamancheh)
Modus chahargah
traditioneel
Kalhor & Ensemble
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan