Search for:
spinner

Afghanistan

vr 21 nov 2008

Musique classiques & populares d’Afghanistan (1973) AMP 72901
Op de hoes speelt een mooie Afghaanse meneer op een twee-snarig dambûra. Hij zou daarom een Tajik (ook bekend als Farsi) kunnen zijn – een van oorsprong Persisch volk dat o.a. in de Badakhshan gebergte in oost Afghanistan woont. Maar de dambûra wordt ook door de Uzbek, Turkmen, Kazakh en Aymaq gespeeld, en helaas staat bij deze ene foto geen onderschrift.
Bij de foto’s binnenin wel, en de tekst verhaalt uitgebreid over de verschillende muzikale tradities van Afghanistan. Nog meer volkeren passeren de revue: Pastun, Nuristani, Hazaras… Want dit LP, opgenomen door Bernard Dupaigne van het Laboratoire d’Ethnologie van het Musée de l’Homme te Parijs in Frankrijk, wil niets liever dan een totaaloverzicht zijn van alle klassiek Afghaanse muziek.
Monsieur Dupaigne is begonnen met zijn veldopnames in 1966, en tijdens drie volgende reizen naar Afghanistan (in 1967, 1971 en 1973) heeft hij in de verste hoeken van het land traditionele musici op de band gezet. Een indrukwekkende prestatie, vooral als je weet dat in 1971 een grote hongersnood is begonnen die wel twee jaar heeft geduurd, en dat in 1973 een staatsgreep heeft plaatsgevonden. Maar daarover geen woord in de liner notes van Bernard Dupaigne… hij hoorde alleen muziek.