Search for:
spinner

Algerije

do 11 jun 2009

Chants et Musique D’Algerie, Verzamel, (????) La Voix De L’Algérie RTA No.2
In deze uitzending van OpgeHoesd een bijzondere verzamelaar met Algerijnse muziek uitgebracht door het La Voix De L’Algérie platenlabel. Eeen jaartal is nergens op de hoes te vinden maar ik vermoed dat deze LP ergens in de jaren zevntig is verschenen. Als eerste horen we een dik 8 en halve minuut durend nummer van Hadj M’Hamed El Anka met als titel Ya Dif Allah. Hadj M’Hamed El Anka werd in 1907 geboren en stond bekend als de grote meester van de Andalusische klassieke muziek en de vader van de Algerijnse Chaabi muziek. Zijn favoriete instrument was de mandoline. In 1978 overleed hij met een nalatenschap van bijna 360 nummers en zo’n 130 LP’s.
Het volgende nummer dat je hoort komt van Fadhila Dziria. Van deze dame met prachtstem is mij verder niks bekend behalve een filmpje hier en daar op internet. Het nummer dat ze hier vertolkt heet Houni Kanou.
De b-kant van deze LP begint met een nummer van Ahmed Whabi, Harkatni Eddamaa genaamd. Na deze mooie 6 minuut 40 belanden we bij een vrouwenkoor dat ons een tijdje meeneemt doormiddel van het fraaie nummer Ats’ferhem. Als afsluiter horen we een kort nummer van Dahmani met de titel Gasba Auressienne.
Als aanvulling bij al deze Algerijnse juweeltje hoor je 5 nummers van Allaoua Zerrouki. De cd waar deze nummers vanaf komen heet Les Grands Maitres De La Chanson Kabyle Vol.III uitgebracht door Club Du Disque Arabe in 1991. De geluidkwaliteit laat wel eens te wensen over maar als je daar doorheen kunt luisteren is het puur genieten.
(Pieter Bos)