Search for:
spinner

Bijzondere Franco Corelli-special in De Diva op de Erwt

do 8 dec 2011

Programmamaker Walter Knoeff ontvangt zondag 18 december om 12.00 Luister-recensent en Villa d’Arte-kunstspecialist René Seghers in zijn operaprogramma ‘De Diva op de Erwt’.

Seghers schreef een vermaarde Engelstalige biografie over de Italiaanse tenorlegende Franco Corelli.
De prestigieuze New Yorkse uitgever Amadeus Press/Hall Leonard gaf de biografie uit. Deze werd goed ontvangen in de internationale pers.
Het boek ontsloot het leven van de tot dan toe in mysteriën gehulde tenor Corelli voor een groot publiek.
15 jaar onderzoek
Daarvoor deed Seghers 15 jaar onderzoek, waarvoor hij naar bijna alle theaters ging waar Corelli optrad. Seghers sprak met tal van collega’s, vrienden, familie en zelfs met Corelli’s echtgenote, die verder nooit interviews gaf.
Onderweg verzamelde Seghers tal van documenten, die in woord, beeld of facsimile in het boek zijn opgenomen.
Schat aan geluidsmateriaal
Daarnaast verzamelde Seghers echter ook een schat aan geluidsmateriaal en interviews, die in De Diva op de Erwt voor het eerst tot klinken zullen komen!
Pavarotti vindt Corelli heroïsch
Was Franco Corelli inderdaad de indrukwekkendste naoorlogse heroïsche tenor? Het is niet Seghers die dit verklaart, maar niemand minder dan Luciano Pavarotti zelf, die dit in De Diva op de Erwt uitspreekt!
Corelli was de beroemdste Manrico (Trovatore), Radames (Aida), Andrea Chénier, Poliuto, Raoul (Hugenoten), Calaf (Turandot), Don Carlo, Cavaradossi (Tosca) en Ernani van zijn tijd.
Hij vormde gedurende een decennium een indrukwekkend duo met Maria Callas, maar werd achtervolgd door een hypernerveus karakter.
Zijn plankenkoorts was legendarisch. Net als zijn bijgelovigheid en de vele controverses die zijn indrukwekkende loopbaan kleurden.
Gouden dijen
Italië doopte de tenor Coscia d’Oro (Gouden dijen) vanwege zijn filmsteruiterlijk en zijn imposante benen, die hij graag in volle glorie toonde.
De Amerikanen aanbaden hem van 1961 tot 1975 als Prince of Tenors.
Tijdens zijn heerschappij over The Metropolitan Opera House verdiende geen tenor meer dan Corelli. Pas nadat hij zich onverwacht van de bühne terugtrok, konden Domingo, Pavarotti en Carreras gaan strijden om de vacante tenorkroon.
Onbekende opnamen
Knoeff en Seghers kruisen de degens over legendarische, omstreden en verdwenen opnamen. Ze gaan daarbij geen onderwerp uit de weg. Met voor de luisteraar vooral ook tal van onbekende opnamen!