Search for:
spinner

Buxtehudes Membra Jesu Nostri

do 21 mrt 2013

Maandag 25 maart kon u om 11.00 uur in L’Esprit Baroque luisteren naar de cantate-cyclus Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude in een nieuwe uitvoering van Ton Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir.
Bijna 30 jaar na de eerste opname van Buxtehude’s meesterstuk ‘Membra Jesu Nostri’ is onlangs Ton Koopman met zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir met een nieuwe opname gekomen.
Deze 7-delige cantate-cyclus dankt zijn ontstaan aan de vriendschap tussen Dieterich Buxtehude en zijn vriend, organist en kapellmeister Gustav Düben. Buxtehude draagt het werk ook op aan de Zweedse Düben, wiens vader nog bij Sweelinck heeft gestudeerd. Bovendien bevinden de meeste werken van Buxtehude zich in de muziekcollectie van Düben.
De volledige Latijnse titelblad van de cantate-cyclus leest "Membra Jesu Nostri Patientis Sanctissimi" ("De meest heilige delen van het lichaam van onze lijdende Jezus"). Dit 7-delige geestelijke werk is niet liturgisch en is gebaseerd op lyrische poëzie van een middeleeuwse mysticus, St. Bernard de Clairvaux of Arnulf van Leeuwen.
De tekst bestaat uit 7 strofische gedichten die elk een deel van het heilige lichaam beschrijven. Elk gedicht bestaat uit een bijbels gedicht meestal uit het Oude Testament, gevolgd door coupletten in rijm.
Buxtehude heeft deze vorm aangepakt door achter elk couplet de bijbelse regels te herhalen, de bijbelse gedichten in een concerto-vorm en elke couplet in een aria-vorm te gieten, en elke cantate zijn eigen muzikale bezetting en karakter te geven.
In  L’Esprit Baroque van 17 maart (en 25 maart in de herhaling) wordt de Membra Jesu Nostri aangevuld met delen van de CD ‘Opera Omnia XIV, Vocal Works 5’ met Concerto’s, Aria’s en Cantates van Buxtehude, ook recent uitgebracht door Amsterdam Baroque Orchestra and Choir olv. Ton Koopman.
Uitzendingen:

  • zondag 17 maart 15.00 – 17.00 uur
  • maandag 25 maart 11.00 – 13.00 uur

Bekijk hier de speellijst.