Search for:
spinner

Chela Chela, vol.1

vr 27 jul 2007

Swahili-sprekende Tanzanianen zijn dol op begroetingen. Een van hun bekende groeten luidt ‘Shikamoo’, wat letterlijk ‘ik raak je voeten aan’ betekent.  ‘Shikamoo’ wordt veelgebezigd om respect te betuigen aan iemand die ouder is dan jijzelf. Een eer die de leden van de begin jaren negentig opgerichte ‘Shikamoo Jazz Band’ vrijwel continu ten deel is gevallen. Ze behoren tot een generatie van beroemde, oudere muzikanten die stuk voor stuk al decennia eerder naam hebben gemaakt in diverse bekende bands uit Tanzania, Kenia en Zanzibar.
Hun wat bedaagde muziek op ‘Chela Chela’ slaat in 1994 toch enorm aan, want heeft een prettig laid back-geluid waarin onder meer de rumba doorklinkt. Dat er wel es een toon of een akkoord vals wordt aangeslagen mag de pret niet drukken, deze krasse oudjes weten hun luisteromgeving moeiteloos op te vrolijken en te entertainen met liedjes over alledaagse beslommeringen, waarbij weleens wat mis kan gaan. Zoals in ‘Sumu ya ugonjwa ni dawa’, het eerste lied van de B-kant, waarin een vrouw een witchdoctor opzoekt voor een wonderdrankje dat de liefde met haar echtgenoot weer in bloei zal zetten, maar in plaats daarvan brengt dit veelbelovende liefdeselixer haar man om het leven.
Ter aanvulling het nummer ‘Vingaravyo’ door de ‘Ikhwani Safaa Musical Club’, afkomstig van de cd ‘The Rough Guide to the Music of Tanzania’.