Search for:
spinner

Concertzender Live: LOW in Catharinakerk

zo 17 mei 2009

Op maandag 15 juni kunt u naar deel twee luisteren van het concert van Low, door de Concertzender opgenomen op 22 januari in de Catharinakerk te Eindhoven.
Naar aanleiding van een eerder project met David Dramm zag Frank Veenstra, directeur van het Muziekcentrum in Eindhoven, de slotavond van het Heartland Festival voor zich met een door Dramm gearrangeerd Low concert. Dramm rekruteerde een bonte verzameling muzikanten rond het trio, bestaande uit het vijfkoppige koor VocaalLAB, de Zwitserse organist Dominik Blum (Steamboat Switzerland) en twee percussionisten. Dat de waardering voor de artiesten groot is ondersteunde de organisatie van het Muziekcentrum met de Catharinakerk als concertlocatie; een gebouw met een uitdagende akoestiek en een speciaal voor deze gelegenheid vanuit Duitsland ingereden geluidssysteem. Meerdere dagen in aanloop naar het concert op 22 januari 2009 arrangeerde David Dramm in samenspraak met alle musici, met de inzet van 60 instrumenten en vooral rekeninghoudend met de locatie een “Best of…..LOW” performance.
 
Dramm toont zijn klasse in subtiliteit. Toont respect voor het open Low geluid. En versterkt de traagheid en het donkere karakter van Low als een heuse dramaturg. Tijdens de opening van het concert trakteert Dramm Low op een speciaal gecomponeerde intro: “The Wheel Of Catherina”. Op het kerkorgel gespeeld door Dominik, gezongen en gefloten door VocaalLAB, vanaf het balkon tegenover het schip van de kerk. Het stuk vloeit over in “Amazing Grace”. In tweeëneenhalf uur tijd zullen 29 songs passeren. In “Candy Girl” wordt het sacrale karakter opgeblazen tot Purcelliaanse proporties. “Pretty People” en “Take Your Time” worden aan elkaar gesmeed door de rondlopende met megafoon uitgeruste leden van het VocaalLab. Knap zijn de piano- en orgelpartijen van Dominik. Beide percussionisten hebben zich het Low geluid vakkundig eigen gemaakt. Tingel-tangel instrumenten, klokkenspellen, vibrafoons, trommels en zelfs steel-drums worden op effectieve wijze en op het juiste moment ingezet. Bij een nummer als “The Lamb”, waar het uit ritme spelen essentieel is, geeft die intensiteit een tergende en soms pijnigende spanning. Met “Dragonfly” en “Murderer” besluiten de musici het concert. Na meer dan 2 uur gespannen luisteren komen de toeschouwers tot ontlading. Deze beleving loslaten is echter onmogelijk. Er volgen drie toegiften met “When I Go Deaf” als “ontluisterende” apotheose. Daarbij sturen David Dramm  en Alan “Black Eyed Snake” Sparhawk met een razende gitaren geluidsstorm de bezoekers de kerk uit huiswaarts.

Concertzender Live, maandag 15 juni, 20.00 – 22.00