Search for:
spinner

De dood van Blok, 1921

ma 22 feb 2010

Deel 19 van ‘Oorgetuige: ‘Alles ter nagedachtenis aan jou…’ Russische muziek van de twintigste eeuw’. “Veelzeggend is dat de kunst ondanks de rampzalige levensomstandigheden, de toenemende bolsjewistische terreur en de eerste pogingen van de communisten om de kunst aan banden te leggen, alleen maar verder ontwikkelde. De rijke creatieve impulsen van het begin van de eeuw bleven ononderbroken vruchten dragen. Andrej Belyj zei: ‘In zijn zwaarste dagen lijkt Rusland een tuin vol nachtegalen – nooit eerder werden zoveel dichters geboren: ze hebben niet de kracht om te leven, maar ze zingen allemaal!’” Werken van Dmitri Sjostakovitsj en Arthur Lourié op teksten van Blok, en de zesde symfonie van Nikolaj Mjaskovski.
Boris Koestodjev, Portet van Mitja Sjostakovitsj (1919)
“En toen zag ik in een zwarte omlijsting tussen de mededelingen dit bericht hangen,” vertelt de schrijfster Nina Berberova, “Heden, 7 augustus is overleden Aleksander Aleksandrovitsj Blok. Een gevoel van plotselinge, vlijmende verweesdheid zoals ik nog nooit in mijn leven had ervaren greep me aan. Het is afgelopen… We zijn alleen… Het einde komt. We zijn verloren…”
Naar programmagids.
Oorgetuige, maandag 22 februari 2010 20:00-22:00, ‘Alles ter nagedachtenis aan jou…’, Russische muziek van de twintigste eeuw Deel 19.
Herhaling donderdag 4 maart 15:00-17:00 uur, zondag 14 maart 20:00-22:00 uur.
Zie voor eerdere afleveringen de

nieuwe muziek weblog