Search for:
spinner

Deep Jazz

wo 1 mei 2024
Thema: Jazz

za 4 mei 2024, 22:00 uur – Deep Jazz.
Deep Jazz is een programma van bassist en musicoloog Hans Mantel. Hij presenteert wekelijks een brede waaier aan aansprekende jazz, van historisch tot en met eigentijds. Elk stuk wordt voorzien van relevante, inhoudelijke informatie. Daarnaast put Mantel uit zijn persoonlijke schatkamer, gevuld met heerlijke anekdotes.
U hoort onder meer muziek van altist Julian ‘Cannonball’ Adderley met pianist Bill Evans, Miles Davis met orkest, en vocaliste/pianiste Diana Krall.

Waltz for Debby
Pianist Bill Evans componeerde deze ‘wals’ in 1956. Het stuk, opgedragen aan zijn nichtje Debby, werd een standard. Evans en altist Adderley werkten in 1959 samen in het kwintet van Miles Davis, in de bezetting die het iconische album Kind of Blue creëerde. Nu, in 1961, treffen ze elkaar voor de opname van de plaat Know What I Mean? op naam van Cannonball Adderley. Bassist Percy Heath  en drummer Connie Kay – de steunpilaren van het Modern Jazz Quartet – maken de groep compleet. De opening, een solo van Evans, kun je nauwelijks een intro noemen. Hij speelt namelijk het complete stuk, en pas daarna de intro. De driekwartsmaat van de wals maakt dan plaats voor een metrum in vieren. Enter altist Adderley, met zijn bekende, ‘jubelende’ toon. Deze plaat van Adderley is een van de weinige opnamen waarbij er geen tweede blazer – een trompettist – aan het front staat.
Het hele album ademt een aangenaam lichte, relaxte sfeer. Dat lijkt zelfs tot uitdrukking te komen in de titel van een Gershwin-compositie, ook op deze plaat: Who Cares?

Miles Davis’ Summertime
Die relaxte sfeer horen wij ook in Summertime, een van de stukken uit Gershwins opera Porgy and Bess. Voor deze productie uit 1958 werkt Davis (foto) samen met arrangeur/bandleider Gil Evans. De twee kunnen het muzikaal goed met elkaar vinden. Evans is bepaald geen doorsnee-arrangeur. Hij houdt van ‘mengkleuren’; minder vaak zet hij verschillende orkestgroepen zoals koper/rietblazers tegenover elkaar. Evans heeft flink gesleuteld aan de originele partituur van George Gershwin. Davis blijft in zijn solo – met mute, een demper – dicht op de melodie zitten. In het orkest treffen wij aan: Cannonball Adderley, bassist Paul Chambers en drummer Jimmy Cobb. Drie muzikanten die een jaar later samen in de studio staan voor Davis’ Kind of Blue.

I’ll String Along with You
You may not be an angel, ‘Cause angels are so few,
But until the day that one comes along, I’ll string along with you.

Dat zingt vocaliste/pianiste Diana Krall in 1999 op haar prijswinnende album When I look in Your Eyes. Het kost Krall weinig moeite om binnen te komen bij de muziekgevoelige luisteraar. Soft, maar onontkoombaar.

Ook in dit uur: Bill Charlap, Milt Jackson, João Gilberto, Michael Brecker, en het orkest van Thad Jones-Mel Lewis.

Details in de Gids.

Deep Jazz – Hans Mantel