Search for:
spinner

Djabote

wo 21 jan 2009

Djabote is een documentaire uit 1992 over muziek uit Senegal. De film is geregisseerd door Eric Serra en draait vooral om Doudou N’diaye Rose, een van de grootste sabarspelers ter wereld. De sabar is een drum typisch voor Senegal en wordt traditioneel gebruikt door ‘griots’. Griots hebben van oudsher binnen de Senegalese cultuur de functie van dichter, lofzanger en muzikant. Hij wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en geschiedenis.
Ook Rose komt uit een familie van griots.
De documentaire filmt verschillende optredens op het eiland Goree, waarin niet alleen de drummers van Rose spelen, maar er ook een vrouwenkoor meedoet aan de performance. Doudou Ndiaye Rose is onder andere ook belangrijk geweest voor de emancipatie van de vrouw in Senegal: hij was de eerste die ook zijn dochters leerde drummen. In de Senegalese cultuur wordt drummen voorbehouden aan de mannen, Rose vormde echter een ensemble van zijn vrouwen, dochters en kleindochters. De groep, The Rosettes, toerde met Rose de hele wereld over.
Een mooie samenkomst van culturen blijkt uit de laatste helft van de documentaire, waarin het overwegend Moslimensemble samen repeteert met het christelijke Julie Jouga Koor.