Search for:
spinner

Farewell my Concubine

zo 5 aug 2007

Farewell My Concubine is een historisch drama uit 1993 geregisseerd door Chen Kaige.
Het verhaal speelt zich af in China tussen 1927-1977. De tengere negenjarige Douzi wordt door zijn moeder naar de operaschool in Peking gebracht. Op deze school ondergaan alle leerlingen een zware fysieke training en ze moeten constant mentale vernederingen doorstaan. Douzi, die in feite in de steek is gelaten door zijn moeder, zoekt tevergeefs naar warmte en liefde van de volwassenen. Uiteindelijk klampt hij zich vast aan zijn klasgenoot, de veel sterkere Shitou.
Door zijn meisjesachtige uiterlijk wordt Douzi aangeleerd om alleen maar vrouwenrollen spelen. Op den duur raakt hij zo sterk verbonden met het leven op de planken dat hij het echte leven bijna niet meer van theater kan onderscheiden.
De geschiedenis van Douzi en Shitou speelt zich af gedurende de Japanse overheersing, de communistische overwinning en de culturele revolutie. In de jaren veertig treffen we Douzi en Shitou opnieuw aan. Onder de namen Dieyi en Xiaolou hebben ze ondertussen carrière weten te maken als de twee meest succesvolle operazangers van de stad.
In het echte leven is Dieyi nog steeds op zoek naar liefde. Hij speelt al zo lang dezelfde vrouwenrol op het toneel, dat hij gaandeweg twijfelt aan zijn eigen (seksuele) persoonlijkheid. Hij is verliefd op Xiaolou en haat zichzelf om die reden. Wanneer Xiaolou besluit te trouwen met de prostituée Juxian, gespeeld door Gong Li, stort Dieyi’s wereld in.
Aan de soundtrack gecomponeerd door Zhao Jiping zijn een aantal Chinese popliedjes toegevoegd.