Search for:
spinner

Himzo Polovina

vr 16 nov 2007

Dankzij de Mostar Sevdah Reunion is de Sevdah, het Bosnische levenslied onder de aandacht gekomen in ons land. De naam Sevdah is afkomstig uit het Turks en staat ongeveer gelijk aan ‘de extase van liefde’ en ‘amoreus verlangen’. De sevdalinka is in de eerste plaats een liefdeslied en de teksten zijn meestal ongelukkige liefdesverhalen. Daarnaast bestaan er ook liederen die diverse onderwerpen hebben en bijvoorbeeld de schoonheid van bepaalde stad beschrijven of vertellen.
Deze oude liederen waren voorheen voornamelijk populair bij de oudere generaties in Bosnië en jongeren moesten niet veel hebben van het klaaglijke gezang. Echter, door de vreselijke oorlog gedurende de jaren ’90 kreeg deze muziek meer en meer betekenis als drager van de Bosnische cultuur. Het verwoordt nu de collectieve pijn en de hoop van het gehele volk en is als zodanig mateloos populair. Zou je aan een Bosniër vragen wie de grootste vertolker is van deze muziek is dan is het één naam die zal domineren in het antwoord: Himzo Polovina.
Dr. Himzo Polovina (1927-1986) was psychiater en (teminste in Bosnië) wereldberoemd voor het verzamelen en uitvoeren van Sevdah liederen. Zijn stem en zijn uitvoeringen vertolken het hart en de ziel van Bosnië. De plaat die we in deze aflevering van OpgeHoesd uitzenden bevat 12 van zijn liedjes. Als je met liefdevolle aandacht naar zijn LP luistert zul je ook zeker geraakt worden door deze prachtige muziek.
Na de LP is er nog tijd voor twee liedjes van de artiest Koke afkomstig van de CD Dernek. Deze Bosnische CD heeft een veel hoger feest-gehalte en heeft de sound die je de afgelopen zomer hebt kunnen horen in de kroegen en op de dansfeesten aldaar.