Search for:
spinner

Hotel Rwanda

zo 10 jun 2007

Hotel Rwanda speelt zich af in Rwanda (een voormalige Belgische kolonie) in 1994, toen de meest geconcentreerde volkerenmoord sinds WO II plaatsvond. In het Westen werd er nauwelijks notie van genomen. De strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s werd gezien als een ‘achterlijke stammenoorlog’ tussen ‘primitieve Afrikanen’. De internationale gemeenschap dacht er kennelijk net zo over, en besloot na de dood van 10 Belgische VN-soldaten de handen geheel van Rwanda af te trekken. Op deze manier kreeg de Hutu-militie Interahamwe vrij spel in haar streven om letterlijk alle Tutsi’s over de kling te jagen.
Het resultaat: bijna 1 miljoen doden binnen drie maanden, de meesten afgeslacht met machetes. Regisseur Terry George, een geëngageerde Ier die onder andere het script schreef voor ‘In the Name of the Father’, wil ons met terugwerkende kracht confronteren met de verschrikking tijdens die orgie van haat.
Ondanks het dramatische uitgangspunt van de film, klinkt de soundtrack van de film optimistisch.
 
De Film Hotel Rwanda is gebaseerd op ware feiten en vertelt het verhaal van de Hutu Paul Rusesabagina, destijds manager van het sjieke hotel ‘Mille Collines’ in Kigali. Paul Rusesabagina heeft 1200 Tutsi’s het leven gered door ze te herbergen in zijn hotel. Don Cheadle ontving een Oscarnominatie voor zijn vertolking van Rusesabagina. Cheadle portretteert de ‘Afrikaanse Schindler’ als een slimme, oplettende man die zijn hele leven bezig is geweest om bij de juiste mensen in een goed blaadje te staan. Hij voorziet een Rwandese generaal gratis van diens favoriete whisky en zorgt dat het ook VN-kolonel Oliver (Nick Nolte) aan niets ontbreekt. De groeiende politieke onrust in zijn land is niet zijn pakkie-an; zolang het hem en zijn familie maar goed gaat. Ook als president Habyarimana’s vliegtuig wordt neergehaald, zogenaamd door Tutsi-rebellen, en de Interahamwe het startsein geeft voor de – nauwgezet voorbereide – genocide, maakt Rusesabagina zich vooral druk om zijn naasten en de gang van zaken in het hotel. Voor de rest zullen de Verenigde Naties wel zorgen. Maar die zorgden er alleen voor dat alle blanke buitenlanders het land veilig konden verlaten.
Don Cheadle is als acteur in deze film het toonbeeld van beheersing. Hij laat Rusesabagina niet ineens boven zichzelf uitstijgen en veranderen in een onbevreesde levensredder met onwankelbare principes. In plaats daarvan zien we hoe hij al zijn ervaring in vleierij, omkoping en chantage inzet om degenen met bloed aan hun handen zover te krijgen dat ze het hotel en de toegestroomde Tutsi-vluchtelingen met rust laten.
Don Cheadle en Sophie Okenodo als Paul en Tatiana Rusesabagina geven een onthutsend menselijk gezicht aan al die ‘Afrikanen’, die door de rest van de wereld als vuil werden en worden beschouwd.
Hutu Power Radio speelt een belangrijke rol in de film, wat in het echt Radio et Television Libre de Mille Collines was. Een indringende deejee roept het volk constant op om de ‘kakkerlakken’ ofwel de Tutsi’s uit te roeien. Gevaarlijk medium hoor, die radio!
Ondanks alle ellende heeft de film Hotel Rwanda een echt feel good eind. De kinderen van Rusesabagina’zwager zijn teruggevonden. De complete familie kan naar veilig naar Tanzania vertrekken.