Op 6 april 1453 begon de slag om Constantinopel door de Turken. Deze strijd luidde het einde in van het Byzantijnse Rijk. Echter de stad gaf zich niet zomaar gewonnen. Bijna twee maanden wisten zo’n 5000 Grieken en 2000 buitenlandse inwoners verzet te bieden tegen een Turks leger van zo’n 150.000 man. Er zijn veel verhalen bewaard gebleven over deze strijd. Verteld wordt dat de keizer van Constantinopel overal tegelijk aanwezig was om zijn volk te sturen en aan te moedigen. En uiteindelijk vocht hij zij aan zij mee op de verdedigingslinie. Het was alsof ze niet alleen hun stad verdedigden maar ook hun geloof en hun beschaving. De stad viel op 29 mei 1453. Deze gebeurtenis heeft de Griekse verbeelding zeer weten te raken. In de gehele Griekse wereld inclusief Pontus en Klein Azië worden er liederen gezongen over de val van Constantinopel in locale dialecten en melodieën.
Deze prachtige LP die vandaag uitgezonden wordt in Opgehoesd bevat hymnes en lamentaties gezongen bij een herdenkingsdienst voor de verdedigers van Constantinopel gehouden door ‘The Society for the dissemination of national music’. Kant A zijn de hymnes met alleen stem. Kant B zijn de lamentaties met zang en instrumentale begeleiding van onder andere klarinet, viool en fluit. De liederen worden gezongen in de stijl van Macedonië, Pontië, Epirus en Kreta.
Na deze lp kun je ook nog luisteren naar een aantal Grieks-Macedonische liedjes van de cd ‘The guardians of Hellenism vol.7’ uitgevoerd door The Hellenic Music Archives Ensemble.