Search for:
spinner

In Memoriam Purcell (1659-1695)

ma 23 feb 2009

350 jaar geleden werd Henry Purcell geboren, en om dit te vieren staat bij De Oude Speeldoos van donderdag 26 februari een muzikaal portret van deze Orpheus Britannicus op het programma. Al op 36-jarige leeftijd overleden, heeft Purcell een schat aan prachtige muziek nagelaten. Een greep uit dit Engels moois is te horen in De Oude Speeldoos, zoals Sacred Hymns, Secular Songs, Symphony Songs en Songs of Welcome and Farewell. Instrumentale muziek hoort u in de vorm van twee Suites voor klavecimbel, twee Fantazias op vier blokfluiten en een Suite uit de semi-opera Abdelazer.

Een van de bekendste en misschien wel Purcells mooiste werk is de ‘Welcome Song for James II: Why, why are all the Muses mute?‘. Dit schreef Purcell naar aanleiding van de bekroning van James Stuart, en was zijn eerste Ode die hij in de functie ‘Musicmaster of the King’s Private Music’ schreef. Het bloedstollende lied ‘Incassum Lesbia’ schreef Purcell na de dood van de geliefde koningin Mary II, die haar vader James II opvolgde na diens nederlaag door haar man, Willem III van Oranje.
Op zijn grafsteen onder het orgel in de Westminster Abbey staat geschreven: "Henry Purcell, gegaan naar die gezegende plaats, waar alleen zijn harmonie kan worden overtroffen". De dood van deze "very great Master of Musick" wordt zeer betreurd, en zijn weduwe, Frances Purcell, geeft zijn muziek uit in de bundel ‘Orpheus Britannicus’. Al tijdens zijn leven was dit zijn bijnaam; in het programma In Memoriam Purcell kunt u horen waarom.
De Oude Speeldoos, In Memoriam Purcell:
donderdag 26 februari, 20.00 – 22.00 uur.
Herhaling: vrijdag 6 maart, 14.00 – 16.00 uur.
– Nu on demand te beluisteren via bovenstaande link, via de programmagids, of via ‘uitzendinggemist’. –