Search for:
spinner

Javaanse en Balinese gamelanmuziek

wo 2 mei 2012

In het programma ‘Wereldmineralen’ van donderdag 3 mei kunt u luisteren naar gevarieerde Javaanse en Balinese gamelanmuziek, afkomstig van 3 recente uitgaven.
De recente uitgaven zijn:

  1. ‘Bali – Terompong Beruk’ (2011), door muzikanten uit het dorp Bangle, Bali
  2. ‘Java’ (2011), door de West-Javaanse groep Sambasunda
  3. ‘Gamelan of Java – Volume Four: Puspa Warna’ (2010), door muzikanten van het Instituut voor de Kunsten in Soerakarta, Java

Gamelan is Indonesische muziek die gespeeld wordt op melodische slaginstrumenten, voornamelijk gongs en xylofoonachtige klankstaven.
Er is een grote variatie mogelijk in de samenstelling van gamelaninstrumenten. Ook het repertoire en de speelstijlen van de Javaanse en Balinese gamelanmuziek zijn enorm gevarieerd.
Traditionele muziek uit Bali
In de eerste 20 minuten van deze ‘Wereldmineralen’ hoort u prachtig virtuoos gamelanspel door een Terompong Beruk-ensemble uit het dorp Bangle op Bali.
Moderne klanken uit Java
Na deze traditioneel getinte klanken volgt moderne gamelanmuziek door Sambasunda, een groep uit West-Java die Javaanse en Balinese gamelanklanken combineert met Latinritmen en diverse westerse klanken.
Hofmuziek
Tot slot van de uitzending is traditionele hofgamelanmuziek uit Midden-Java te horen, gespeeld door muzikanten van het Instituut voor de Kunsten in Soerakarta.
Wereldmineralen; donderdag 3 mei om 22.00 uur