Search for:
spinner

Jil Jilala

do 5 mrt 2009

Jil Jilala – Une Soiree Avec Jil Jilala A L’Olympia (Marokko)
Steeds weer ben ik één en al verbazing als ik na een rommelmarkt, platenbeurs en/of kringloopwinkeljacht thuis kom en mijn buit doorneem. Er zitten altijd weer van die platen tussen die je slechts op de hoes of op andere vagere impulsen hebt aangeschaft voor een grijpstuiver waar je helemaal vol van schiet.
Zo ook de LP van deze uitzending. Op de halfjaarlijkse platenbeurs in Utrecht besloot ik in November 2008 om alleen voor de koopjes te gaan (zoals bijna altijd maar deze keer had ik een duidelijke grens gesteld van 2 euro 50). Voor zo’n honderd euro kwam ik thuis met zo’n 110 platen. Naast de nodige (ook onmisbare leuke) bagger zitten dan dus ook altijd van dit soort voorheen ongekende schatten.
Jil Jilala, de naam zei me tot een half jaar geleden niks maar de hoes deed het hem. Een vijfkoppige groep met traditionele instrumenten voor een groot toneelgordijn van waarschijnlijk het Olympia Theatre in Parijs en mooi Arabisch schrift. Door het Marocco label uitgebracht in 1973.
De band werd in 1972 opgericht door o.a. Mohamed Derhem, Moulay Tahar Asbahani, Sakina Safadi, Mahmoud Essaadi, Hamid Zough.
Moulay Abdelaziz Tahiri voegde zich bij hen nadat hij uit Nass El Ghiwane was gestapt. Jil Jilala haalt haar invloeden uit traditionele Marokkaanse muziek & poëzie en de muziek van het Soefi broederschap Jilala.
De band bestaat nog steeds, ze hebben zelfs een eigen Hyves plekje, en in 2006 zijn ze een verbond aangegaan met Uve Muellrich en Marlon Klein van de Duitse crossover groep de Dissidenten. Deze samenwerking is nog steeds actief en er is in 2007 een documentaire gemaakt van hun gezamenlijke avonturen in Noord-Afrika, uitgezonden door WDR en Arte. In 2008 is vervolgens hun samenwerking vereeuwigd op een album onder de noemer Tanger Sessions. De fragmenten die ik van dit alleen als download te kopen album hoorde, belooft veel goeds met een flinke rock injectie, dat wel.
Na de drie Jil Jilala nummers hoort u ook een sterke, Marokkaanse tradities met rock, fusie van Hassan Hakmoun. Vijf nummers van zijn cd Zahar, in 1992 uitgebracht door Knitting Factory Works. (pieter bos)