Op de hoes staan vier roestkleurige Inca beelden uit zandsteen fier op een oude binnenplaats. Ze zijn omringd door een aantal zuilen waarop prachtige, vloeibare dessins maar ook karaktertekens zijn gegraveerd. De beelden dragen allemaal hoge hoofdtooien, borstplaten, sieraden, versierde tunieken en houden een wapen of ritueel voorwerp in hun recterhand. Het landschap achter hen lijkt tamelijk droog en dor, maar in het vallei rechts beneden wordt het wat groener. Waar deze ruïnes staan is onduidelijk, al prijkt de vlag van Ecuador rechtsboven op de hoes.
Les Guaranis de Francisco Marin was een groep Indiaanse musici die vanuit Frankrijk over de hele wereld optrad in de jaren 50, 60 en 70. Voor hun publiek betekenden die concerten de eerste, zo niet de enige kennismaking met de inheemse muziek van Latijns en Zuid Amerika. Vele gerenomeerde Zuid-Amerikaanse en Latijnse musici debuteerden bij Les Guaranis. De groep heeft ook veel LP’s opgenomen die door het Franse label Barclay werden uitgebracht. Vandaag in OpgeHoesd: ‘Découvrez L’Amerique Latine Vol. 8’.
We hebben deze LP aangevuld met een aantal tracks van de CD Inca Marka, Songs of Ecuador. Dit zijn veldopnamen van Inca-afstammelingen uit Ecuador en Bolivia.
Met dank aan Henk Braaksma, wat meer informatie over Francisco Marin:
De muzikale carrière van Francisco Marín (gitarist en componist) begon in 1950 toen hij zich aansloot bij het Ballet van Joaquín Pérez Fernández. Hij ging er mee naar Amerika en Europa. In Europa echter, in Parijs ± 1954 vormde hij met Cristóbal Cáceres, Gerardo Servín, Angel Sanabria en later Pedro Leguizamón met zijn vrouw, de harpiste Ada Valiente, de groep Los Guaraníes (voor Frankrijk: Les Guaranis). Toen Cristóbal Cáceres die met zijn broer al een héél beroemd dúo vormde in Paraguay er mee stopte werd Francisco de onbetwiste leider. Zijn naam werd dan ook altijd toegevoegd aan de naam van de groep; "Les Guaranis de Francisco Marín". Zeker 3 decennia wisten ze talloze platen te maken. De hoes die jij gebruikt is alleen maar gebruikt omdat ze (de van oorsprong Paraguayanen) de muziek van het hele Zuid-Amerikaanse continent speelden. Daardoor hebben ze het ook zo lang kunnen volhouden. In Frankrijk kreeg hij een prestigieuze prijs voor zijn gehele platen-oeuvre.