Search for:
spinner

Liveconcerten van Orkest de Volharding

wo 23 mei 2012

Maandag 28 mei starten we met een serie liveconcerten van Orkest de Volharding. We beginnen met hun unieke afscheidsconcert van 21 februari 2010 in MuzyQ in Amsterdam.
In het voorjaar van 1972 brachten componist Louis Andriessen en saxofonist Willem Breuker een aantal musici uit de geïmproviseerde en de klassieke muziek bijelkaar om Andriessens compositie De Volharding uit te voeren. Op 12 mei vond in theater Carré de eerste uitvoering plaats.
Internationaal beroemd
De Volharding werd de naam van een ensemble dat internationaal beroemd is geworden met uitvoeringen van nieuwe muziek. Het bestaat uit 13 musici en een dirigent.
Deze vaste bezetting bepaalt de unieke klank van het orkest, die vaak omschreven wordt als krachtig, energiek en dynamisch.
Einde van Orkest de Volharding
In 2010 kwam er einde aan dit unieke ensemble, na een negatief advies van het fonds voor de podiumkunsten. 
De commissie schreef: "Het door Orkest de Volharding voorgestelde artistieke beleid levert geen onderscheidende en voldoende waardevolle bijdrage aan de diversiteit van het aanbod in de Nederlandse muzieksector". 
Opheffingsconcert
Het orkest besloot zich op te heffen. Op 21 februari 2010 vond het opheffingsconcert plaats in MuzyQ in Amsterdam.
Tijdens dit concert speelde Orkest de Volharding o.l.v. Jussi Jaatinen een aantal favoriete stukken  uit het omvangrijke repertoire van het orkest.
Kijk voor meer informatie over deze uitzending op 28 mei in onze programmagids.