Search for:
spinner

Mike Waterson

do 11 aug 2011

Op 21 juni van dit jaar overleed Mike Waterson. In Folk It! van 11 augustus een mini-special over Waterson, telg van een roemruchte Britse folk familie. Omdat 21 juni ook de zomer aankondigt verder een zonnige Folk It! met folksongs, waarin zon en warmte een grote rol spelen.

Halverwege de jaren ’60 worden de Watersons, toen bestaand uit de zussen Lal en Norma met broer Mike en neef John Harrison succesvol met meest a capella gezongen Engelse traditionals. Zo staan zij aan de wieg van de Britse folk revival. De Watersons zijn afkomstig uit Hull, Yorkshire. Ze verliezen al jong hun beide ouders en worden opgevoed door hun Ierse grootmoeder met zigeunerbloed. In Hull begint ook de carrière van de groep, in de folkclub Folk Union One, eerst als Mariners, dan als Folksons en uiteindelijk wordt de familienaam ook de groepsnaam. Hun debuut uit 1965 wordt door het toonaangevende blad Melody Maker bestempeld als het beste folk album van dat jaar. Het handelsmerk van de Watersons is de prachtige meerstemmige samenzang. In 1966 houdt Harrison het voor gezien en een paar jaar later gaan de broer en zussen ook hun eigen weg. Mike en Lal nemen in 1972 samen een album op en een jaar later komen de Watersons weer bij elkaar, met Martin Carthy als vervanger voor Harrison. Het merendeel van de albums van de Watersons is door Topic Records heruitgegeven op cd.
Luister donderdag 11 augustus om 19:00 uur naar Folk It! met een mini-special rond Mike Waterson. Herhalingen zijn te beluisteren op vrijdag 19 augustus en op dinsdag 30 augustus, beide dagen om 14:00 uur.