Search for:
spinner

Moshi Barney Willen

vr 14 sep 2007

Barney Willen is een Franse jazz-saxofonist die als sessiemuzikant meespeelde op bekende platen zoals ‘Les Liaisons Dangereuses’ van Art Blakey en ‘Ascenseur Pour L’echafaud’ van Miles Davis. Barney hoorde in 1970 opnames van Pygmee-muziek en hij besloot op dat moment dat hij op reis wilde gaan door Afrika. Met de financiële steun van een productiemaatschappij werd een expeditie georganiseerd. Met drie hippie-beschilderde Landrovers vol instrumenten, medicijnen en twee mangoestes ter bescherming tegen slangen zou er een reis van Tangier naar Zanzibar gemaakt worden.
De geplande reis van drie maanden liep uit in een avontuur van meer dan twee jaar en Zanzibar werd nooit bereikt
Barney Willen keerde uiteindelijk terug met genoeg kampvuurverhalen voor zijn kleinkinderen en een enorme hoeveelheid opnames uit Marokko, Algerije, Congo, Niger, Mali, Burkina Faso (toen nog Upper Volta) en Senegal. Hij trommelde een groepje sessiemuzikanten bij elkaar en bevangen door de Afrikaanse ritmes speelden ze mee over deze opnames om tot een muzikale synthese te komen voor de tijd dat de term wereldmuziek bestond.
De resultaten zijn te horen op deze bijzondere dubbel LP uit 1973. Op het internet wordt deze LP voor hoge bedragen verhandeld maar we zouden de Concertzender niet zijn als jullie in ieder geval konden meeluisteren. Omdat de lengte van de plaat langer is dan een uur is er geen cd aan het einde