Search for:
spinner

Muziek van zomergast Henny Vrienten

wo 25 jul 2012

Vrijdag 27 juli zenden we om 19.00 uur muziek uit van Henny Vrienten in het programma ‘Kroniek van de Nederlandse Muziek’. Afgelopen zondag was Henny Vrienten Zomergast bij de VPRO.
1. muziek voor de tv-serie 
‘De uitvinding van Amerika’ (1992). 
2. Muziek voor de T.V.-serie ‘Kongo’ (1997). 
3. muziek voor de tv-serie 
‘Hotel Atonaal’ (1993/94).
a. De vijftigers. b. Vinkenoog. c. Lucebert. 
d. Claus. e. Campert. 
Ensemble olv Henny Vrienten. 
4. De Achttien Dooden (1995), 
op tekst van Jan Campert.
Remco Campert, recitant. De Verwondering. 
Mondriaan Kwartet, mmv Pieter Smithuijsen, bas.
Zondag 22 juli ontvangt Jan Leyers Zomergast Henny Vrienten.

Henny Vrienten (Tilburg, 1948) is zanger, bassist en componist. Vanaf de jaren zestig is hij al actief in diverse bandjes in en rondom zijn geboortestad, en in die periode neemt hij onder de pseudoniemen Ruby Carmichael (1974) en Paul Santos (1977) enkele platen op. Landelijke roem verwerft hij begin jaren ‘80 als zanger en bassist van de ongekend populaire nederpopgroep Doe Maar: één van de succesvolste bands uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.
Nadat de band in 1984 aan zijn eigen succes ten onder gaat, legt Vrienten zich toe op het componeren van muziek voor film, televisie en musical. Hij groeit uit tot een van de meest gevraagde musici op dit vakgebied. Zijn werk is te horen in verschillende Nederlandse televisieprogramma’s, series en films. Bij Sesamstraat en Het Klokhuis volgt hij componist Harry Bannink op, na diens overlijden in 1999. Zijn filmcomposities leveren Vrienten een Zilveren en Gouden Harp en twee Gouden Kalveren op. Voor de musicals Ciske de Rat en Petticoat krijgt Vrienten de Musical Award voor beste muziek en arrangementen (2008 en 2011).
Na Doe Maar brengt Vrienten onder eigen naam nog twee soloplaten uit, werkt hij mee aan verschillende projecten met bevriende muzikanten en doet theatertournees (the Magnificent Seven, Aardige Jongens). Voor de Partij van de Arbeid maakt hij samen met Junkie XL het campagnelied voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. En in september 2008 gaat er een wens van Vrienten in vervulling: een speciaal door hem geschreven Hoogmis gaat in de Utrechtse Janskerk in première.
Vrienten is bovendien een groot poëzieliefhebber en -verzamelaar.
In 2009 verschijnt van zijn hand de bloemlezing Zwaan Kleef Aan. En ook Doe Maar is nog niet uit zijn leven verdwenen: na eerdere succesvolle reünieconcerten staat Vrienten in oktober opnieuw met Doe Maar op het podium tijdens de concertreeks Symphonica in Rosso.
In zijn Zomergastenavond laat Henny Vrienten fragmenten zien die te maken hebben met zijn filmliefde, (pop)muziek, cowboys en poëzie. Hij stelt zichzelf de vraag of de openingsscene vanOnce Upon a Time in the West nu daadwerkelijk opera is. Hij verklaart zijn gevoel voor het maken van filmmuziek met een fragment uit de film Oh mein, papa (1954) met een zestienjarige Romy Schneider. Rock and roll en bekvechten zijn vertegenwoordigd met Chuck Berry en Keith Richards in Hail! Hail! Rock and Roll, terwijl intense stilte wordt gevoeld bij de Kartuizer monniken in de documentaire Into Great Silence. Verder onder meer poëzie en woordkunst van de Belgische kunstenaar Pjeroo Roobjee en een unieke voordracht van William Blake’s beroemde gedicht Tyger, Tyger.
Keuzefilm
De keuzefilm van Henny Vrienten is La Guerre du Feu (Quest for Fire) (CAN/FR/USA 1981). Het stenen tijdperk: voor de vroege mens was vuur het kostbaarste bezit. Drie strijders uit een stam van Neanderthalers trekken door het land en ontmoeten tijgers, mammoeten en kannibalistische stammen tijdens hun zoektocht naar de vlam die hun stam is kwijt geraakt. Dit unieke prehistorische avontuur geeft een beeld van de verschillende stammen en hun strijd om het bestaan. Vrijwel zonder dialoog is te zien hoe de overgang van beest naar mens begon en hoe de overleving van onze soort op het spel stond.
De Franse regisseur Jean-Jacques Annaud (Seven Years in Tibet, The Name of the Rose,Two Brothers) leverde met La Guerre du Feu een imposante en bijzondere film af met een heel eigen gebarentaal en vocabulaire.