Search for:
spinner

Out of the box, over de grenzen van de Oude Muziek

ma 8 jul 2013

Op woensdag 10 juli in Documento (10.00-11.00 uur) deel 2 van “Out of the Box”, een spannende kijk over de grenzen van de oude muziek. Hierin muziek uit het 17e-eeuwse Hongarije, een mengeling van Oostenrijkse, Hongaarse én Arabische muziek.
Vanaf 17 juni gaan we in een aantal komende afleveringen van Documento onder de titel “Out of the Box” de grenzen verkennen van de oude muziek. Zo horen we syntheses van Europese oude muziek met Japanse en met traditionele Hongaarse muziek, met jazz en is de Follia op z’n Mediterraans te horen.
Deel 2
Maandag 1 juli 19.00 – 20.00 uur: In Out of the Box deel 2 laten we muziek horen uit het 17e-eeuwse Hongarije. Componisten als Fux en Schmelzer namen traditionele Hongaarse én Arabische elementen over in hun partita’s, symphonia’s en dansen.
Op de CD ‘Serenata Hungarica’ laat ensemble Accentus Austria de invloed horen van traditionele Hongaarse muziek op de Oostenrijkse barokmuziek.
Uitzendingen deel 2:

  • maandag 1 juli 19.00 – 20.00 uur
  • woensdag 10 juli 10.00 – 11.00 uur
  • donderdag 11 juli 15.00 – 16.00 uur


Bekijk de speellijst van deel 2

cdcoverkurofune.jpgDeel 1
Maandag 17 juni: deel 1; Een goed voorbeeld van een kruisbestuiving van oude Westeuropese muziek en een andere muziekstijl is de CD “Kurofune” van het Duitse label Carpe Diem Records.
De CD “Kurofune” (‘Zwart Schip’) is gebaseerd op de interessante muzikale uitwisseling die plaats vond tussen met name Spanje/Portugal en Japan.
Uitvoerenden zijn de Japanse sopraan Chiyomi Yamada, Toyohiko Satoh op luit en David van Ooijen op theorbe én romantische gitaar.
Bekijk hier de speellijst van deel 1
Deel 3
Maandag 15 juli: deel 3 Jazz en Oude Muziek; de oudemuziekensembles Les Sacqueboutiers en Accordone wagen zich af en toe aan jazzmuziek. In dit deel een paar leuke voorbeelden.