Search for:
spinner

Portret Franse barokcomponiste

di 2 jun 2009

In De Oude Speeldoos van vrijdagmiddag 5 juni een muzikaal portret van de bekendste Franse barokcomponiste Élisabeth Jacquet de La Guerre. Al op jonge leeftijd was zij de grote lieveling aan het hof van Lodewijk XIV, en zij heeft grote indruk gemaakt op de koning zelf met haar klavecimbelspel, improvisatievermogen en zangkunst.

Naast vele hoogstaande klavecimbelwerken schreef zij ook vele cantates, balletten en schreef als eerste vrouwelijke componiste een opera die helaas is verloren gegaan.
In dit portret hoort u waarom zij in haar tijd (eind 17e, begin 18e eeuw) "La Petite Jacquet", "de werelds meest vooraanstaande vrouwelijke musicus" en later de "Schaduw van Lully" werd genoemd. Twee klavecimbelsuites, een sonate voor viool en basso continuo, en de cantates Jonas, Le Sommeil d’Ulisse en Lisle de Délos worden voor u uitgevoerd en u kunt zich afvragen waarom zij geen grote hoeveelheid opera’s heeft geschreven.
Uitvoerders zijn de Canadese klaveciniste Geneviève Soly, sopraan Isabelle Desrochers en de ensembles L’Ensemble des Idées heureuses en Les Voix Humaines. 
De Oude Speeldoos, La Petite Jacquet: donderdag 28 mei, 20.00 – 22.00 uur.
Herhaling: vrijdagmiddag 5 juni, 14.00 – 16.00 uur