Wereldmuziek NL! Herhaling van de aflevering 10: Arabisch Oranje. Marokkaans/Arabische muziek uit Nederland.
Wereldmuziek NL! is een serie uitzendingen over de waaier aan in Nederland gemaakte muziekgenres die gerekend worden tot het uitgebreide gebied van de wereldmuziek.
Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek, niet-westerse popmuziek en de mengvormen daarvan.
Er zijn in Nederland een aantal unieke collecties opgebouwd met opnamen van niet-westerse en multiculturele muziek. Zij bevinden zich in de collecties van diverse semi-publieke instellingen en de verzamelingen van verenigingen en particulieren. Vanaf de jaren negentig zijn de meeste groepen zelf cd’s gaan maken. In de loop der jaren zijn er door muziekorganisaties ook compilatie-cd’s gemaakt.
In deze aflevering de compilatie-CD Arabisch Oranje. Marokkaans/Arabische muziek uit Nederland, een promotiealbum van het Nederlands Pop Instituut (NPI) uit 1992.
Het Nationaal Pop Instituut (NPI) was een organisatie die zich inzette voor de ontwikkeling en kwaliteit van de Nederlandse popmuziek. Per 1 januari 2008 ging het NPI op in Muziek Centrum Nederland (MCN). Toen het MCN werd opgeheven heeft het NPI een groot deel van zijn uitgebreide archieven overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het NPI heeft in de loop der jaren enkele compilatie-albums uitgebracht met naast popmuziek ook wereldmuziek van Nederlandse bodem.
Raïland, opgericht in 1988 is een gemengd Nederlandse en Marokkaans-Algerijnse groep. In 1996 verscheen het eerste Nederlandse rai-album. Het repertoire is een mix van traditionele raï, chaabi, pop, funk, rock, reggae en jazz.
De Marokkaans-Nederlandse muziekgroep Al Amal (Arabisch voor hoop) begon met spelen op feesten en partijen en groeide uit tot een veelgevraagde muziekgroep voor evenementen en optredens op televisie, waaronder bij Paul de Leeuw.
Het Amsterdams-Marokkaans gezelschap rond zanger Mustapha Ashraf is één van de pioniers van de Noord-Afrikaanse raï in Nederland. Op zijn eerste CD Le Mediteranien uit 1997 (MW Records MWCD 3015) combineerde hij Noord-Afrikaanse muziek met salsaritmes en reggae.
Het Nederlands-Marokkaanse muziekensemble Weshm (‘tatoeage’ in het Arabisch) combineert klassieke Arabische muziek met hedendaagse geïmproviseerde muziek. Inspiratie wordt geput uit vele bronnen, waaronder Gnaoua-muziek, Rwaïs en de Andalusische muziek.
In de loop der jaren doen de drie Marokkaanse muzikanten vele projecten met onder meer Het Utrechts Kamerorkest Trajectum en werken ze met muzikanten uit alle windstreken van Andalusische flamenco tot Indiaas tablaspel.
Arabisch Oranje. Marokkaans/Arabische muziek uit Nederland, SPN 09 (1992) Railand – El miema
- Railand – El baroud
- El Amal – Sajdali
- El Amal – Zoege bnyat bghauwni
- Mustapha Ashraf – Yenes
- Mustapha Ashraf – El gorba
- Mustapha Ashraf – Mellit
- Weshm – Prelude
- Weshm – Improvisatie
Dit is een herhaling van de aflevering 10 van 2 januari 2015