Harry Bannink
Harry Bannink, een naam die bij velen wellicht een belletje doet rinkelen. Deze getalenteerde componist heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de Nederlandse muziekgeschiedenis. Met zijn unieke en veelzijdige muzikale talent wist hij het hart van vele generaties te veroveren.
Een muzikaal genie met verrassende veelzijdigheid
Harry Bannink wordt vooral geassocieerd met zijn samenwerking met tekstschrijver Annie M.G. Schmidt. Samen creëerden ze tijdloze klassiekers zoals ‘Ja zuster, nee zuster’ en ‘De familie Knots’. Maar zijn repertoire reikt veel verder dan alleen kinderliedjes. Bannink schreef ook de muziek voor legendarische theaterproducties als ‘Heerlijk duurt het langst’ en ‘Foxtrot’. Met een ongeëvenaarde intuïtie voor melodieën en harmonieën wist Bannink als geen ander de juiste snaar te raken. Zijn composities waren vernieuwend, fris en bovenal herkenbaar. Of het nu ging om lichtvoetige deuntjes voor televisieseries of ontroerende ballades voor musicals, elke noot ademde zijn unieke stempel.
De geschiedenis van Harry Bannink uit Enschede
Geboren in 1929 in Enschede, werd al snel duidelijk dat Harry Bannink een uitzonderlijk muzikaal talent had. Hij begon zijn carrière als arrangeur en pianist bij diverse orkesten. Maar al snel ontdekte hij dat zijn ware passie lag in het componeren van muziek. Bannink studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en verwierf daar de nodige kennis en vaardigheden om zijn talent verder te ontwikkelen. Hij raakte bevriend met Annie M.G. Schmidt, die zijn muziek herkende als dé perfecte aanvulling op haar sprankelende teksten. Samen vormden ze een gouden duo dat de harten van het Nederlandse publiek wist te veroveren. Tot op de dag van vandaag worden de verschillende nummers nog altijd geluisterd.
Wie is de dochter van Harry Bannink?
Harry Bannink kennen we inmiddels wel, maar wist je dat hij ook een dochter had, die ook een getalenteerde muzikant is? Hella Bannink groeide op in een huis waar muziek ademde. Haar vader, Harry, was niet alleen een componist maar ook een begenadigd pianist en arrangeur. Van jongs af aan werd Hella dus blootgesteld aan allerlei soorten muziek en ze ontwikkelde al snel haar eigen liefde voor het vak. Als kind begeleidde Hella haar vader regelmatig op de piano tijdens repetities en concerten. Ze leerde de finesse en magie van het musiceren vanuit eerste hand. Dit heeft haar geïnspireerd en gevormd tot de muzikant die ze vandaag de dag is.
Harry Bannink theater
Het Harry Bannink Theater is een ware parel in de Nederlandse theaterwereld. Met zijn rijke geschiedenis en uitstekende reputatie heeft dit theater zich onderscheiden als een ware baken voor liefhebbers van hoogwaardig entertainment. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de wereld van het Harry Bannink Theater en ontdekken we waarom dit theater zo speciaal is. Het Harry Bannink Theater is vernoemd naar de legendarische Nederlandse componist Harry Bannink. Bannink was verantwoordelijk voor het creëren van de iconische muziek voor talloze Nederlandse theater- en televisieproducties. Zijn vakmanschap en unieke stijl hebben hem tot de meest geliefde componist van Nederland gemaakt. Het theater draagt dan ook zijn naam met trots en brengt daarmee een eerbetoon aan deze grootheid uit de Nederlandse cultuur.
Een ongekend oeuvre had Harry Bannink met verschillende nummers
Het oeuvre van Harry Bannink is werkelijk indrukwekkend te noemen. Hij componeerde niet alleen voor theaterproducties, maar ook voor films, televisieseries en zelfs reclamespotjes. Zijn muziek kenmerkt zich door een tijdloze kwaliteit, die ook vandaag de dag nog even fris en treffend klinkt. Maar het waren vooral de liedjes voor kinderen die zijn naam definitief hebben gevestigd. Generatie na generatie groeit op met de vrolijke klanken van liedjes als ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ en ‘Dikkertje Dap’. Deze ´zeitgeist´ liedjes zijn nog altijd geliefd bij jong en oud en illustreren de tijdloosheid van Banninks composities.
School vernoemd naar Harry Bannink
OBS Harry Bannink is een school die sinds oktober 2012 de naam draagt van de iconische Harry Bannink. Deze naam is gekozen omdat cultuur centraal staat binnen de school. Elke donderdag wordt er een uur besteed aan cultuuronderwijs. Maar dat is niet alles! Bij OBS Harry Bannink wordt een aantal uren van de cultuurlessen besteed aan groepsoverstijgend werken in ateliers. In iedere groep is er een activiteit waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Er zijn ontzettend veel activiteiten beschikbaar, zoals koken, programmeren, knutselen, schilderen, wandelen en bewegen. Op deze manier krijgen de leerlingen de kans om hun interesses te ontdekken en zich creatief verder te ontwikkelen.
Harry Bannink en Ome Willem
Ome Willem, wie is er niet groot mee geworden? Ome Willem, gespeeld door Edwin Rutten, was een personage dat tot leven werd gebracht in een kinderprogramma genaamd ‘De Film van Ome Willem’. Het programma werd uitgezonden van 1974 tot 1989 en was geliefd bij jong en oud. Nog steeds zijn er op Youtube tal van afleveringen te vinden, die je weer even terugbrengen naar die tijd. Niet alleen was Harry Bannink verantwoordelijk voor de muziek en teksten van Ome Willem, maar hij heeft ook ontzettend veel andere onvergetelijke nummers en melodieën gecomponeerd en geschreven. Denk bijvoorbeeld aan de liedjes uit de musicals van Annie M.G. Schmidt, zoals ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en ‘Heerlijk Duurt Het Langst’. We kunnen dus wel stellen dat Harry Bannink voor goed in het geheugen gegrift staat.
De grote Harry Bannink podcast
Een muzikale reis door de iconische melodieën van componist Harry Bannink en de briljante geesten die hem hierbij hebben bijgestaan. In de ‘De Grote Harry Bannink Podcast’ neemt journalist Gijs Groenteman je mee op een boeiende ontdekkingstocht naar het leven en werk van deze legendarische componist. Groenteman heeft met zorgvuldigheid gesprekken gevoerd met een indrukwekkende line-up van getalenteerde artiesten, waaronder Aart Staartjes, Willem Nijholt, Hans Dorrestijn, Frank Groothof, Elsje de Wijn, Loes Luca, Edwin Rutten, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Wieteke van Dort, Karel Eykman, Jenny Arean, Theo de Jong, Flip van Duijn (zoon van Annie M.G. Schmidt) en Wobke Wilmink, de weduwe van tekstschrijver Willem Wilmink. Deze intieme en ontroerende gesprekken onthullen de diepgaande connectie die zij allen hadden met de genialiteit van Harry Bannink. De eerste aflevering van deze betoverende podcast werd al in juli 2016 opgenomen.