Search for:
spinner

Publieke Omroep trekt stekker eruit

di 11 nov 2008

Donderdag 13 november om 17.30 uur kwam Ruurd Bierman, voorzitter van Stichting Concertzender Nederland, de medewerkers en vrijwilligers van de Concertzender vertellen dat de NPO (Publieke Omroep) voornemens is de stekker uit de Concertzender te gaan trekken. Op zeer korte termijn zal de financiering worden stopgezet.

In een studio in het MCO gebouw in Hilversum vertelde Bierman de aanwezige medewerkers en vrijwilligers dat NPO de Concertzender niet meer vindt passen in het bestel van de publieke omroep. De Concertzender maakt zich sterk voor de inhoud – de muziek – en in mindere mate voor publieksbereik.
Ondanks ruim 135.000 Internetluisteraars per maand – waarbij de luisteraars via de kabel, Digitenne en RadioOnDemand buiten beschouwing zijn gelaten – vindt de Raad van Bestuur van de NPO de Concertzender niet passen binnen de radiostrategie, die vooral om luistercijfers strijdt. 
Bij deze bericht de Concertzender haar 6.000 donateurs, 125 vrijwilligers en belangstellenden en samenwerkingspartners in de muziekwereld hierover. Want ook de muziekwereld als geheel zal zeer geïnteresseerd zijn in deze boodschap. Dit heeft namelijk ook gevolgen voor de muziekwereld. De Concertzender maakt circa 250 concertopnamen per jaar en ondersteunt en promoot muzikale vernieuwing.
Massaal zijn dan ook steunbetuigingen via post en email binnengekomen uit heel de wereld Wilt u ook steun betuigen? Stuur een email, En vriend/donateur worden is nu meer dan ooit welkom!
 
De toekomst? Die is op dit moment onzeker. De Concertzender hoopt zijn taak als muziekzender voor en door het muziekleven nog lang te kunnen voortzetten. Desnoods zonder financiering van de NPO, hoewel de radiozender een publieke zender bij uitstek is, dus een scenario binnen de NPO zou het meest voor de hand hebben gelegen, maar dan wel met behoud van de identiteit en de waarde van de Concertzender.
Overigens viert de Concertzender over een maand zijn zilveren jubileum.
====================
Luister naar een kort verslag van het Radio 1 journaal.
Zie ook: Dutchmedia website
Zie ook: Radio 4 forum
Zie ook: On an overgrown path (Engelstalige blog
Zie ook: Persbericht NPO

====================
NRC Next van 18 november:
NRC Next
Bericht van ANP 14 november:
VPRO in gesprek met Concertzender  
N i e u w bericht, meer informatie
HILVERSUM (ANP) – De VPRO gaat in gesprek met de Concertzender over een eventuele doorstart van de zender in de vorm van drie digitale themazenders onder de paraplu van VPRO radio. Ook de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die de Concertzender vanaf 1 januari niet langer wil financieren, schuift aan bij de gesprekken.
Dit heeft een woordvoerster van de VPRO vrijdag gezegd. ,,Het plan is dat de VPRO drie themakanalen met muziek gaat invullen met mensen van de Concertzender. Alles moet nog in gang worden gezet. Een plan en een begroting ontbreken nog, dus het plan bevindt zich nog in een pril stadium. Wel hebben we eerder met de Concertzender over de toekomstmogelijkheden nagedacht in afwachting van het besluit van de NPO om de financiering aan de Concertzender te stoppen”, aldus de woordvoerster van de VPRO.
Een woordvoerster van de Concertzender reageert dankbaar op de handreiking van de VPRO, maar plaatst een aantal kanttekeningen. ,,De identiteit van de Concertzender wordt ontmanteld. En voor de nieuwe digitale radiokanalen heeft de NPO nog geen enkele toestemming van Den Haag. Bovendien betekent het voor het personeel van de Concertzender dat waarschijnlijk maar de helft of minder mee kan naar de VPRO."
Volgens de woordvoerster heerst er bij de Concertzender geen verslagen sfeer, maar is er sprake van vastberadenheid onder de veertien betaalde medewerkers en de 150 professionele vrijwilligers. ,,We wilen op zoek naar geldschieters buiten de NPO. We blijven verbijsterd over de strategie van de NPO. We vinden de Concertzender bij uitstek een publieke taak.”
Over een maand viert de Concertzender het 25-jarig bestaan. De zender begon in 1982 als lokale zender in Amsterdam en groeide uit tot een zender met landelijke dekking via de kabel. Staatssecretaris Aad Nuys haalde de zender tien jaar geleden binnen de publieke omroep. Twee jaar geleden nam Radio 6 echter de landelijke kabelfrequenties over en ging de Concertzender verder via Digitenne en internet met inmiddels ruim 135.000 luisteraars per maand en 6000 donateurs. In een aantal regio’s won de Concertzender de afgelopen twee jaar terrein terug op de kabel.
Tot 1 januari blijft de Concertzender nog programma’s leveren aan Radio 6, die zich in 2009 wil populariseren en zal toeleggen op herkenbaardere en toegankelijkere wereldmuziek en jazz. De Concertzender vermijdt juist commerciële muziek en spitst zich naast jazz en wereldmuziek ook toe op nieuwe muziek, klassieke muziek en oude muziek.
VK2
NRC van 14 november:
NRC1
Parool van 14 november:
parool
Trouw van 14 november:
Trouw2