Search for:
spinner

Solino

za 9 aug 2008

Deze Duits-Italiaanse film uit 2002 is geregisseerd door Fatih Akin.
 
De hoofdrollen worden vertolkt door Barnaby Metschurat en Moritz Bleibtreu.
De soundtrack is samengesteld -en ten dele gecomponeerd door Jannos Eolou.
 
VERHAAL
Solino is portret van een gastarbeidersfamilie in de eerste en tweede generatie.
Het verhaal gaat over de familie Amato die in de jaren zestig Solino, hun Italiaans dorp van herkomst verlaat, om hun geluk in Duitsland te zoeken. Vader opent al snel de eerste pizzeria in Duisburg. De onderneming wordt een succes, maar de ouders kunnen niet wennen in den vreemde, en hun twee zonen komen als rivalen tegenover elkaar te staan. De verlegen Gigi droomt van een succescarrière als regisseur, terwijl zijn waaghals van een broer Giancarlo zijn hoofd met kleine boevenstreken boven water houdt. Er ontstaat een conflict als ze alle twee verliefd worden op hetzelfde meisje, en Giancarlo zich voordoet als regisseur van Gigi`s eerste documentaire.
 
SOUNDTRACK
De Griek Jannos Eolou is van 1969, en met zijn 39 jaar een relatief jonge filmcomponist. Naast Solino componeerde hij muziek voor twee andere films;
de Griekse komische roadmovie: ‘Enas iroas… sti Romi’ uit 2006,
en ook uit Griekenland het drama ‘Wintry Nostalgia’ uit 2004.
De soundtrack voor ‘Solino’ was zijn eersteling, en alleen de ‘klassiek’ aandoende stukken zijn door Jannos Eolou zelf gecomponeerd. De rest van de soundtrack bestaat uit Italiaanse popliedjes uit eind jaren zestig / begin jaren zeventig.
 
REGISSEUR
In 1994 begon regisseur Fatih Akin met zijn studie Kunst in Hamburg en studeerde in 2000 af. Tegenwoordig woont hij samen met z'n vrouw Monique Obermüller en zoontje in Hamburg. Na een aantal korte films brak hij in 1998 door bij het Duitse publiek met ‘Kurz und schmerzlos’ (Kort en pijnloos). Zijn internationale doorbraak kwam met ‘Gegen die Wand’ in 2004. De film ‘Auf der anderen Seite’ van vorig jaar was een filmhuis-hit.
Fatih Akin maakt vooral films over de multiculturele samenleving en de Turken in Duitsland.
Op het moment is hij bezig met drie nieuwe films die allen in de loop van 2009 worden verwacht.