Search for:
spinner

Sullivan Fortner, een briljante Solo Gamer

ma 22 apr 2024
Thema: Jazz

za 27 apr 2024, 20:00 uur – Jazz Piano.
Pianist Sullivan Fortner (1986) groeit op in New Orleans. Hij is een van de vele jazzmuzikanten voor wie kerkmuziek een van de vroegste inspiratiebronnen is. Zijn moeder is koordirigent – Sullivan beklimt al op zijn zevende de orgelbank.
Als hij in een latere fase zijn vleugels uit slaat gaat het hard. Op zijn 24e speelt hij in het kwintet van trompettist Roy Hargrove. In 2015 maakt hij zijn plaatdebuut als leider: Aria (Impulse! Records). Solo Game (2023, Artwork Records) is zijn vierde album.
Zijn repertoirekeuze geeft blijk van worteling in de jazztraditie. Daarnaast – en tegelijkertijd – profileert hij zich met nieuwe routes in onbekend terrein.

  • Thelonious Monks I Mean You staat op het album Aria uit 2015. In een kwartetbezetting met sax, bas en drums zet Fortner het thema al direct naar zijn hand, met onder meer een metrische verschuiving. De improvisaties bevatten enkele listig verpakte Monk-citaatjes. Het ‘groupiness’ gehalte van het kwartet is hoog.
  • Duke Ellington krijgt een eerbetoon op het album Moments Preserved (2018). Ook In a Sentimental Mood krijgt een Fortner-behandeling, maar in het thema blijft de mood behouden. Het B gedeelte van de vorm, de bridge, bevat een opmerkelijke omkering: de melodie verschuift naar de bas, terwijl in het hoge register de – eigenzinnige – begeleiding klinkt. Een ‘orkestraal’ effect dat we niet vaak horen in de jazzpianistiek. Dat roept de vraag op: waarom worden, in jazz, de lagere registers op een toetsinstrument zo weinig ingezet voor melodische functies?
  • Cute (Solo Game) biedt een snelle afwisseling in texturen, waaronder een contrapuntische linkerhand. Dat gaat niet ten koste van de helderheid. Een muzikaal en pianistisch hoogstandje.

In totaal hoort u acht stukken, en een interview met Fortner.

Solo Game bevat 2 cd’s. Op de eerste staat pianowerk. Op cd 2 betreden we een nieuw universum. Fortner tapt uit andere muzikale vaten en pakt instrumentaal flink uit. Naast piano speelt hij Fender Rhodes, Hammond B3, Moog, Celesta, Triangel, Chimes, Drums, Egg Shaker, Mongolian Gong en ander percussiemateriaal. Ook schuift een handklapper aan. Die stukken vallen buiten dit programma.
Ja, het is me er eentje, die Sullivan.

Jazz Piano – Robert Vermeulen

foto: Carol Friedman