Search for:
spinner

Super Biton

do 8 jan 2009

LP Afro Jazz Du Mali, Super Biton de Segou, (1986) Bolibana Productions BP 13
Een in 1986 op de markt geworpen LP van het Malinese gezelschap Super Biton De Segou, maakte een gigantische indruk op mijn net uit de metal geworstelde oortjes. Vrijgevochten van genre bepalende restricties hoorde ik de muziek van Super Biton langskomen op VPRO’s radio woensdag. Welk programma dat was ben ik ondertussen vergeten maar het bandje waarop de muziek stond heb ik lang gekoesterd. Vorig jaar, dus 21 jaar later, vond ik eindelijk de bewuste LP waar die muziek opstond tijdens een platenbeurs gebeuren in Utrecht.
21 jaar geleden waren het voor mij ongehoorde opwindende klanken die mijn trommelvliezen binnen drongen. Nu na al die tijd blijkt het nog steeds een ongekend Malinees juweel te zijn. De hoes van deze op het Bolibana label verschenen LP is ook een plaatje. Een getekende composities van dit twaalfkoppig gezelschap. Versierd met kleurrijke tekst vlakken waarin de bandnaam en de titel van de LP te lezen is op een houtsnede achtige achtergrond.
Leden van het legendarische orkest Super Biton duiken iets later op in het fameuze gezelschap Zani Diabate’s Super Djata Band die ook een wereldschokkend mooie live plaat maakte op het Milady Music label. Vele jaren later echter vonden we Dramane Diarra en Zoumana Diarra van Super Biton en Super Djata terug in Benkadi International. Deze vanuit Groningen opererende band bestaat nog steeds en multitalent Zoumana Diarra is ook nog altijd te vinden in de bezetting. In 1997 namen ze de fraaie cd “Djoulolou” op die uitgebracht werd door Stern’s Records. Een label wat onder het muzikaal Afrika minnend deel van de bevolking zeker bekend zal zijn. Van de CD “Djoulolou” zijn de aanvullende nummers van deze uitzending afkomstig. Maar eerst 6 nummers lang puur Super Biton vertier.(pieter bos)