Search for:
spinner

The human voice

vr 18 apr 2008

De komende tijd zal OpgeHoesd de totale serie ‘Music in the World of Islam’ uitzenden. Dit is een bijzondere box uit 1976 bestaande uit een boek en 6 lp’s samengesteld door muzieketnologe Jean Jenkins. (& Poul Rovsing Olsen) Jean Jenkins presenteert de muzikale tradities uit de islamitische wereld strekkend van Europa via Afrika tot en met Azië. Het voornaamste doel van deze reeks is de luisteraar te introduceren met de diverse rijkdom, de complexiteit en de melodieuze schoonheid die in de Islamitische wereld te vinden is.
Deel 1: The Human Voice. Of het nu om religieuze-, klassieke- of volksmuziek gaat, de menselijke stem is het fundament voor alle muziek in de Islamitische wereld. Deze LP geeft een divers scala aan voorbeelden hiervan. Het reciteren van de Koran. Sufi mystici die zang gebruiken om in direct contact met Allah te geraken. Het zingen van romantische poëzie en fragmenten van feesten en rituelen die soms meerdere dagen kunnen duren.
Na de LP kan je luisteren naar een paar liedjes van de Marokaanse zangeres Amina Alaoui afkomstig van de CD Alcantara. Met haar fijne diepzinnige stem zingt ze Andalusiche poëzie en houd ze haar 500 jaar oude culturele erfgoed in leven.