Search for:
spinner

The last king of Scotland

za 26 jan 2008

De soundtrack van ‘The Last King of Scotland’ bevat veel Afrobeat afgewisseld met filmmuziek van Alex Heffes. Deze Britse filmcomponist heeft al vaker samengewerkt met zijn landgenoot Kevin Macdonald.
‘The Last King of Scotland’ gaat over Idi Amin, een belangrijk en kleurrijk historisch figuur. In de film wordt hij vertolkt door Forest Whitaker, die er terecht een  Oscar voor heeft gewonnen. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een fictief personage, de jonge arts Nicholas, een afgestudeerde arts uit Schotland, die de wijde wereld wilt intrekken.
Het is 1971 wanneer Nicholas in Afrika aankomt, het jaar wanneer Idi Amin via een coup de macht in Uganda overneemt. Amin is een generaal die uit een arm gezin komt en zich via de Britse legermacht heeft weten op te werken. Met behulp van zijn soldaten roept hij zichzelf tot president uit. Door omstandigheden komt Nicholas rechtstreeks met hem in contact en Amin besluit om de onbezonnen Schot meteen tot zijn lijfarts te bombarderen.
Nicholas moet kiezen: werken voor de generaal, wat natuurlijk erg spannend en glamorous is, of de artsen bijstaan in die hopeloze armoedige ziekenhuizen. Omdat Idi Amin overkomt als een charismatische figuur die graag moppen tapt, kiest de Schotse arts voor hem. Aanvankelijk lijkt de nieuwe president een enthousiaste idealist die het beste met zijn volk voorheeft. Maar naarmate de jaren verstrijken wordt steeds duidelijker hoe paranoïde en wreed hij wel is.