Search for:
spinner

The Nairobi Beat

vr 7 mrt 2008

Met alle treurige berichten in het nieuws omtrent Kenia is het goed om ook wat vrolijke klanken van daar te laten klinken. De popmuziek van Kenia kent een breed scala aan stijlen, melodiën, instrumenten, teksten en talen. Doorheen de tijd is Nairobi, de hoofdstad van Kenia, een ontmoetingsplek geweest voor keniaanse muzikanten met verschillende achtergronden. Het zelfde geldt voor muzikanten uit alle omliggende landen die naar Nairobi kwamen om in de clubs, bars en hotels te spelen. De kruisbestuiving tussen alle muzikale stijlen heeft niet gezorgd voor een typische Keniaanse sound maar voor een veelvoud aan Keniaanse sounds. De muzikale diversiteit is veelal een reflectie van de verscheidenheid aan etnische groepen. Ieder van de (ongeveer 40) etnische groepen heeft zijn eigen artiesten die zingen in hun eigen taal. Melodieën, ritmes en de thema’s waarover gezongen wordt reflecteren de etnische identiteit van de muzikanten.
The Nairobi Beat, een LP uit 1989, brengt een verzameling van de meest voorkomende stijlen die toentertijd in de straten van Nairobi te horen waren. Omdat het leeuwendeel van deze bands geen middelen heeft om hun muziek in het buitenland te verkopen is deze verzameling een unieke kans om kennis te maken met Kenia’s best bewaarde muzikale geheimen.
Een vriendin van me is een paar weken geleden terug gekomen uit Kenia. De CD met traditionele muziek uit de Taita-regio van de Gonda Traditional Entertainers die ze voor me meegenomen heeft zorgt voor de heerlijke muziek die je na de LP kunt horen. (Met dank aan Rhoda Horemans)