Search for:
spinner

Tom Zé

vr 2 feb 2007


Tom Zé is een Braziliaanse singer/songwriter. Zijn naam is afgeleid van Antônio José Santana Martins zoals zijn ouders hem noemden toen hij in 1936 in Bahia geboren werd.
Zé studeerde muziek in Salvador en vertrok naar São Paulo waar hij popmuziek ging maken.
Tom Zé maakte deel uit van de Tropicalia beweging die avant-garde poëzie, theater en muziek in de Braziliaanse popcultuur bracht, eind jaren zestig. Andere Tropicalistas als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa, and Nara Leão kregen commercieel succes maar Tom Zé verdween in de obscuriteit in de jaren zeventig en tachtig. Eigenlijk heeft Zé voornamelijk fans in São Paulo zelf.
Hij bleef trouw aan de experimentele en dada invloeden van de Tropicalia en staat bekend om zijn onortodoxe opvattingen over melodie en instrumenten. Zo heeft hij een typmachine gebruikt als muziekinstrument en combineert Zé genres als Samba, Bossa Nova, Rock en Folk met 12-toons composities en avantgarde maatsoorten.
In de jaren negentig beleefde Tom Zé een revival toen hij werd herontdekt door David Byrne. De plaat die in deze uitzending wordt ‘opgehoesd’, is zijn tweede album.