Search for:
spinner

Van ‘Hete Hebzucht’ naar ‘The Lovely Blue Danube’.

ma 27 jun 2011

Donderdag 30 juni vanaf 19:00 uur presenteerde de Concertzender ‘live’ vanuit MuzyQ de thema-avond ‘Ik hou van….’. Gasten Beatrice van der Poel en Onno Govaert vertelden over hun liefde voor muziek. Van Jacq Palinckx en Annea Lockwood waren hun passies in concert- en veldopnamen te beluisteren. Luister via onderstaande links ‘on demand’ naar de gehele thema-avond.

foto: Jano van Gool.
Van Beatrice van der Poel (1966) zijn twee Nederlandstalige albums verschenen: ‘Langzaam Los’ en ‘Hard en Hoofd’, waarop een aantal liefdesliedjes staan, zoals ‘Mijn Spel’ en ‘Hete Hebzucht’. Naast het vertolken van haar liedjes leent Beatrice van der Poel haar stem aan luisterboeken zoals ‘De Bewoonde Wereld’ en ‘Het Veilige Huis’ van Nicci French en ‘De Reünie’ van Simone van der Vlugt.
De Nederlandse slagwerker Onno Govaert zal een uur lang vertellen over zijn liefde voor de muziek en zijn werk met andere muzikanten, zoals Ab Baars, Wilbert de Joode, Terrie Ex, Andy Moor, Arthur Doyle, Theo Loevendie, Trevor Dunn, Benoit Delbecq and Lori Freedman.
Jacq Palinckx staat bij velen bekend als winnaar van de podiumprijs van Stichting Jazz Nederland in 1992. Samen met zijn broer Bert Palinckx treden ze jarenlang op met de groep Palinckx. Met deze groep produceerden ze twee elpees en elf cd’s. Jacq Palinckx maakte de afgelopen jaren ook deel uit van de formaties, Big Bamboozle, Guus Janssens Septet, het Maarten Altena Ensemble en het Beukorkest. Vanaf 1989 tot 2008 werkte Jacq Palinckx als eerste componist voor de Theatergroep Drieons.
De liefde voor de muziek en de ruime consumptie van hedendaagse media hebben geleid tot de compositie Radio Quatch. Een maatschappij en media kritische radioshow. Een wervelwind vol flarden nieuwsberichten, real-live soaps, reclameboodschappen, ruis, aanstekelijke popdeuntjes en dadaïstische bespiegelingen. Radio Quatch ‘tells like it is!.
Annea Lockwood is een Amerikaanse componiste die geboren is in Nieuw Zeeland. Ze heeft les gegeven in electronische muziek aan het Vassar College. In haar werk maakt ze vaak gebruik van buitenopnamen. Ook laat ze zich in haar werk inspireren door de Fluxus beweging zoals bij haar brandende en verdrinkende piano’s.
Lockwood studeerde compositie aan de University van Canterbury in Nieuw Zeeland. Daarna vervolgd ze haar opleiding aan verschillende instituten in Europa.
 Eind jaren zestig, begin jaren zeventig werkt ze veel in Europa en vestigt ze zich in Londen. Haar composities bevatten veel non-conventionele instrumenten zoals glazen buizen en brandende piano’s. Doordat ze het publiek en de ruimte steeds meer in haar stukken gaat integreren, groeit haar werk steeds meer uit tot performance kunst. Dan gaat ze ook steeds meer gebruik maken van omgevingsgeluiden (buitenopnamen).
In haar recente werk maakt ze vooral gebruik van akoestisch-electrische en inheemse instrumenten die ze combineerd met multi-mediale technieken.
Meer info over Annea Lockwood en de serie ‘ThE BlessinG ForcE’ op ons weblog Nieuwe Muziek.
Luister naar Annea’s reis langs de Donau in ‘A Sound Map Of The Danube’. deel 1 en deel 2.