Search for:
spinner

Vishwa Mohan Bhatt en het Desert Slide concert

wo 6 jul 2011

Op maandag 18 juli tussen 15:00 en 16:30 uur herhaling van de concertopnamen van Vishwa Mohan Bhatt, de bekende mohan veena speler met de zigeuners van Rajasthan in het ‘Desert Slide’ concert, opgenomen in het Tropentheater te Amsterdam op 29 april 2011.

Vishwa Mohan Bhatt is afkomstig uit Jaipur, Rajasthan en werd als sitarspeler opgeleid in de klassieke traditie door onder andere Ravi Shankar. Hij ontwikkelde een nieuw instrument, de mohan veena, dat een kruising is tussen een Indiase veena en een slidegitaar. Het geluid van dit instrument biedt de mogelijkheid tot improvisaties en klankvorming en wordt door diverse muzikanten bespeelt, waaronder gitaristen uit de fusion/wereldmuziek.
De Tournee van Desert Slide komt voort uit de opnames van het gelijknamige album, dat is opgenomen met muzikanten van de Langa- en Manganiaarkaste, afstammelingen van nomadische muzikanten die door de Rajastaanse Tharwoestijn zwierven.
De bezetting is als volgt: Vishwa Mohan Bhatt op mahan veena, Anwar Khan Manganiar, zang, Prithviraj Suresh Mishra, tabla, Feireuz Khan Manghaniyar op dholak (= trom), Ghewar Khan Manghaniyar op kamayacha (= strijkinstrument) en  Ghaza Khan Barana speelt khartal, (dit zijn Indiase castagnetten).
Speellijst:

  1. Kesariya Baalam. (trad. arr. V.M. Bhatt).
  2. Hichki (trad.).
  3. A meeting by the river
  4. Jhil mil basse
  5. Jog Jazz. Vishwa Mohan Bhatt.
  6. Mehdi.( trad. Arr. Vishwa Mohan Bhatt) 
  7. Helo Mharo Suno (trad. Arr. Vishwa Mohan Bhatt).
  8. Rajasthani Folk Tune in Raga Mand in Dadra.(06:01).

Wordt uitgezonden op:
8 JULI 20:00 – 21:30
Dit programma werd geproduceerd door Kees van de Wiel, de technici waren Cees Sterrenburg en Diderik Geijtenbeek.