Search for:
spinner

Vuurwerk!

zo 30 dec 2007

Op 31 december heeft de Nieuwe Muziek redaktie een tractatie voor u: maar liefst zes uur programma’s rond het thema vuurwerk met vurige muziek. En dan in De Nacht, een voorbeschouwing over 2008 gemaakt door de gezamelijke redactie Nieuwe Muziek. Muziek van en over mensen die in 2008 wat te vieren hebben.


Bijdetijds, 19.00-20.00:
Vuurwerk #1: De Accacha Chronicles van de Belgische componist Nicholas Lens bestaan uit drie delen, waarvan wij in deze uitzending het eerste deel laten horen. Flamma Flamma, ook wel het Fire Requiem genoemd, is een stuk voor koor en kamerorkest.
Thema, 20.00-22.00:
Vuurwerk #2: Beatles-look-alikes. Sommige mensen treuren nog steeds dat The Beatles er in 1970 mee op hielden. Anderen zijn blij dat er sindsdien genoeg groepen zijn die net doen alsof ze The Beatles zijn. In veel gevallen is Abbey Road nooit geschreven, en doen deze bandjes het allemaal opnieuw of nog eens dunnetjes over. In dit uur Beatles-look-alikes. Pure pop in het klassieke drie minuten jasje. Kortom, pruik op, Lennon-stem aan en hup daar is Cotton Mather met My Before And After. Vuurwerk #3. Fire music (vuur-muziek): deze term wordt steeds vaker als synoniem gebruikt voor free-jazz. Het gaat dan om geimproviseerde muziek die voortraast als een vuur, gespeeld door musici die vol overgave te keer gaan op hun instrument. Intense en vaak spirituele optredens waar de vonken vanaf spatten. Zoals het concert dat Frank Wright met zijn kwartet gaf tijdens het Duitse Moers Festival van 1974.
230 Volt, 22.00-23.00:
Vuurwerk #4: Boehmer, Wishart en Raaijmakers. Ter gelegenheid hiervan heeft de samensteller gezocht naar elektronische werken, die als vuurwerk klinken, ookal hebben ze er inhoudelijk niets mee te maken. In dit uur, kortom, gevarieerde, spetterende en bruisende elektronische muziek.

Pakrammel, 23.00-00.00:

Vuurwerk #5: Rhys Chatham en meer. We glijden zachtjes aan naar het einde van 2007 … hoewel, zachtjes? een gepaste selectie muziek om het laatste uur van 2007 uit te luiden: ‘Die Donnergötter’ van Rhys Chatham, het ensemble Bang on a Can, boeddhistische rituele muziek uit Tibet, en tot slot een symfonie van scheepshoorns en kerkklokken uit de haven van Montréal in Canada.

Pop Art, 00.00-1.00:

Vuurwerk #6: Stereo Action! Het eerste uur van 2008 is gevuld met stereo geluiden die als voetzoekers door uw kamer schieten. Stereo Action is een serie platen uit begin jaren zestig op het RCA label onder het motto ‘The Sound Your Eyes Can Follow’. Terwijl de champagnekurk op het punt staat om tegen het plafond geschoten te worden en het vuurwerk klaar wordt gezet, klinken er loungy deunen van artiesten als Ray Martin, Henri Rene en Esquivel. De orkesten zijn vaak in tweeën gedeeld en simultaan opgenomen in studio’s in verschillende gebouwen om de scheiding van links en rechts zo zuiver mogelijk te houden. Als het feestgedruis u allemaal wat teveel wordt, zet dan gerust de koptelefoon op voor extra stereo action!

De Nacht: Nieuwe Muziek, 01.02-6.00:

Nieuwjaarsnacht, een voorbescouwing op 2008. In deze Nieuwe muzieknacht tien blokjes van een half uur, gemaakt door de gezamelijke redactie Nieuwe Muziek. Muziek van en over mensen die in 2008 wat te vieren hebben.
DE CONCERTZENDER WENST U EEN GELUKKIG NIEUWJAAR!