Search for:
spinner

Walk the Line

vr 9 feb 2007

Joaquin Phoenix speelt rocklegende Johnny Cash in een film over zijn jonge jaren en zijn liefde voor June Carter (Reese Witherspoon). John R. Cash (Kingsland (Arkansas), 26 februari 1932 – Nashville (Tennessee), 12 september 2003) was een Amerikaans countryzanger en liedschrijver. Hij werd bekend als de man in het zwart (The man in black) en viel op door zijn kenmerkende diepe baritonstem en zijn slaggitaar.
De regie van 'Walk the Line' is in handen van James Mangold. Het script schreef hij samen met Gill Dennis, waarbij ze zich baseerden op twee boeken van Johnny Cash zelf. Reese Witherspoon sleepte voor de vertolking van June Carter een Oscar voor 'Beste Actrice' in de wacht. Zowel Phoenix als Witherspoon wonnen een Golden Globe en ook de film won een Golden Globe in de categorie Beste Musical of Komedie.
Als klein jongetje heeft Johnny Cash een zeer traumatische gebeurtenis te verwerken. Hij en zijn oudere broer Jack groeien op tijdens de Grote Depressie in Arkansas. Op een dag nadat ze katoen geplukt hadden en van plan waren te vissen, wilde Jack nog even wat extra geld verdienen bij een houtzagerij, waar hij een fataal ongeluk kreeg. Jack was de meest ijverige zoon en wilde graag dominee worden. Johnny was juist meer een dromer en luisterde altijd naar de radio. Vader Cash heeft het JR (zoals Johnny toe nog heette) nooit vergeven, hij zei altijd ‘God nam de verkeerde zoon’. De pijn van een man die door zijn alcoholistische vader jarenlang is getiranniseerd is in Walk the Line voelbaar. Als hij oud genoeg is gaat hij bij de luchtmacht en wordt hij naar Duitsland gestuurd. Terug in Memphis trouwt hij en probeert hij als verkoper aan geld te komen. Dit is allesbehalve bevredigend en gaat hij met wat vrienden jammen. Met enige moeite lukt het hem om een contract te krijgen bij Sun Records. Uiteindelijk gaat het heel goed en moet hij er vaak op uit om te gaan toeren. Tijdens een tournee ontmoet hij June Carter waar hij van kindsafaan een grote fan van is. Hoewel ze beide getrouwd zijn voelen ze een sterke aantrekkingskracht. Er moet nog veel overwonnen worden waaronder Johnny zijn verslaafdheid aan drugs alvorens Judy het jawoord geeft aan Johnny Cash tijdens een optreden in Ontario, February 1968.
De soundtrack wordt aangevuld met een aantal tracks van de CD Ring of Fire the Legend Johnny Cash