Search for:
spinner

WereldMuze kijkt uit naar Wit-Rusland en de Oekraïne

vr 23 mrt 2007


In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, staat het vrouwenklooster St. Elisabeth… en als in zoveel kloosters wordt er ook gezongen en hoe…!! Deze vrouwen die hun leven wijden aan Jezus hebben dat zéker ook gedaan aan de zangkunst want hun serene zang laat de wereld even stilstaan… iets wat trouwens ook gebeurt bij de liederen van het Ozorniye Naigrishi, een koor uit de Oekraïne; al is hun thematiek wereldser, maar diepgang kent in deze géén grenzen.

Wit-Rusland heeft een enorm lied-repertoire en daar maken groepen als Kressiva dankbaar gebruik van en wij ook, doordat wij ervan kunnen genieten: o.a. door een opname die Radio Minsk maakte van deze groep, die bovendien de opbrengsten van hun cd schenken aan de “Kinderen van Tsjernobil”

Bajan (Russische knoppenaccordeon) speler Volodymyr Kurylenko reisde naar het dorp Mutyn waar al eeuwenlang de vrouwen liederen zingen die verloren dreigen te gaan aangezien de jeugd liever in een bar hangt dan zich bezig te houden met ”liederen die alleen oma kent”… voor Volodymyr reden om deze zang te vereeuwigen op een cd en in WereldMuze enkele opnamen daarvan.