Search for:
spinner

Zagrebacki

vr 8 aug 2008

Op de hoes staan vijf in vrolijke klederdracht gestoken musici met hun instrumenten op een zonovergoten strand. Op de achtergrond prijken vreemd genoeg de torens van het Kaptol Kathedraal van Zagreb… een stad die toch ruim 120 kilometer landinwaards is gelegen.
Als u goed kijkt, ziet u dat ieder muzikant van z’n eigen handtekening is voorzien, want jawel: dit betreft een heuse souvenir. Deze LP is namelijk in de jaren zeventig door de ouders van een Concertzender medewerker gekocht op vakantie in het voormalig Joegoslavië. Ze hadden natuurlijk een optreden van deze groep meegemaakt en de zomerse klanken naar het toen nog druilerig frisse Nederland mee terug willen nemen. Aldus geschiedde.
En die zomerse klanken? Gewoon, heerlijke, ongecompliceerde Balkan volksmuziek (made easy for tourists). Lekker voor bij een glaasje kouds in de tuin of op het balkon, dachten wij zo. Simpel, zomers, vrolijk. En zo is menig wereldmuziekredactielid begonnen aan de interesse in muziek-over-de-grens, hoor.